Hygienické dezinfekcie

Ako udržiavať svoje pracovné miesto hygienicky a sterilne čisté?

Práca kozmetičky, lash štylistky, manikérky a pedikérky je spojená s dennodennou návštevou klientov vo Vašom salóne. Aby ste zabránili prenosu a šíreniu rôznych nákaz, sústreďte sa na správne dezinfikovanie svojich pomôcok a pracovného miesta. Pri vykonávaní kozmetických procedúr sa musíte hlavne sústrediť na každodennú dezinfekciu pracovných nástrojov, ktoré používate (pinzety, kozmetické nožnice, kliešte, kadernícke nožnice, pilníky apod.) a dezinfekciu pracovného miesta.

 

Aké prípravky používať na dezinfekciu pomôcok?

Na dezinfekciu pracovných nástrojov odporúčame používať dezinfekcie, ktoré sú baktericídne, virucídne a zároveň fungicídne. Smart Lashes ponúka svojim klientom dezinfekciu na pomôcky pod označením B40. Dezinfekcia je priamo určená na dezinfekciu nástrojov, plôch a náradia. Na eshope sú k dispozícii rôzne varianty objemu B40: 1 l, 0.5 l, 200 ml.

 

Ako dezinfikovať pracovné nástroje (pinzety, pilníky, nožnice):

Dezinfekcia pomôcok pozostáva z chemického (použitie dezinfekčného roztoku) a fyzikálneho (použitie UV sterilizátora) procesu. Dezinfekcia má dvojfázový stupeň:

 

1. mechanické odstránenie nečistôt,

Po použití pomôcok odstráňte mechanickým pohybom zvyšky lepidla a používaných produktov. Na odstránenie použite kľudne pinzetu alebo kefku. Následne umyte pomôcky vlažnou vodou. Počas mechanickej očisty dochádza k zníženiu počtu mikroorganizmov na danom mieste. Pomôcky a nástroje nechajte vysušiť.

 

2. samostatná dezinfekcia – sterilizácia,

Po osušení pomôcky nastriekajte dezinfekčným prostriedkom. Dezinfekciu nechajte zaschnúť na pomôckach. Dezinfekčný roztok musí zasiahnuť celú plochu dezinfikovaného predmetu. Roztok  nechajte pôsobiť po dobu stanovenú výrobcom, najčastejšie to býva po dobu cca 30 minút. Ak máte v salóne sterilizačný box, ponorte pomôcky do boxu , po dobu pôsobenia dezinfekcie. Po aplikácii dezinfekčného roztoku môžete pomôcky následne sterilizovať. Vložiť dezinfikované nástroje do UV sterilizátora na 6 minút. Ultrafialové lúče zabíjajú baktérie a pôsobenie lúčov dosahuje účinnosť viac ako 99 %. Následne dezinfikované predmety uložte na sterilný nerezový podnos - tác. V tejto chvíli sú pomôcky opäť pripravené k použitiu.

 

Dezinfekcia pracovného miesta:

Dezinfekcii pracovného miesta sa venujte po ukončení pracovného procesu. Zamerajte sa na dezinfekciu: kozmetických stolíkov, lampy na manikúru, kozmetických kresiel a umývadla.  Tieto lokality disponujú vysokým percentom šírenia nákazy. Plochy zariadení, ktoré  prichádzajú do priameho kontaktu s telom zákazníka sa musia umývať a dezinfikovať po každom zákazníkovi.

 

Ako si správne dezinfikovať ruky?

Pred začiatkom procedúry si ruky dokonale umyte čistiacim prostriedkom a teplou vodou. Následne si na ruky aplikujte dezinfekčný roztok. Na eshope Smart Lashes nájdete túto dezinfekciu pod označením C10. Dezinfekcia na ruky je taktiež dostupná vo viacerých objemových prevedeniach. K dezinfekcii rúk sa výhradne používajú biocídne dezinfekcie. V prípade znečistenia rúk biologickým materiálom sa ruky musia umyť a dezinfikovať prípravkom s bakteriocídnym a virucídnym účinkom.

 

Nezabúdajte na dostatočnú hygienu svojho pracovného miesta a pomôcok a zabráňte šíreniu nákazy a infekcie. Sterilizáciu vykonávajte každý deň po ukončení pracovného procesu. V prípade, že nedisponujete väčším množstvo pomôcok, sterilizáciu vykonajte po odchode klienta.