Ako na ideálny tvar obočia

Ako na ideálny tvar obočia

Obočie je veľmi dôležitým prvkom každej tváre. Môže zmeniť celkový dojem tváre, vyrovnať drobné nedokonalosti v tvare a postavení očí, a dokonca o niekoľko rokov svoju nositeľku omladiť. Definícia ideálneho tvaru obočia sa v čase mení rovnako, ako účesy alebo móda. Raz sa jedná o obočie vytrhané do tenkej linky, inokedy zase o obočie čo najhustejšie a pôsobiace takmer neupravene.

Ak však chcete prirodzene vyzerajúce obočie, ktoré bez ohľadu na existujúce trendy pristane naozaj každému, tu nájdete niekoľko tipov.

Bezbolestná úprava

Než začnete s úpravou vášho obočia, počítajte s tým, že predsa len sem tam nejaký chĺpok budete musieť vytrhnúť. Pokiaľ máte citlivejšiu pokožku, je najlepšie umyť najprv tvár teplou vodou, ktorá otvorí póry v pokožke a tým nebude vytrhávanie natoľko bolestivé. Niektorým ženám naopak pomáha okolie obočia schladiť kockou ľadu zabalenou v osuške, ktorá pokožku znecitlivie a vytrhávanie je tak menej bolestivé. Všeobecne platí, že ak si budete obočie upravovať pravidelne, vytrhávanie chĺpkov časom nebude bolieť vôbec. Nezľaknite sa mierneho sčervenania pokožky po vytrhávaní, je normálne a čoskoro zmizne, urýchliť to môžete opäť priložením kocky ľadu. Pokožku potom môžete ošetriť upokojujúcou masťou s aloe vera.

Pomôcky

Základom je dobré osvetlenie tak, aby boli vidieť aj tie najjemnejšie chĺpky, a tiež kvalitná pinzeta. Tá by nemala byť ani príliš ostrá, aby ste si pokožku okolo obočia neporanili, ani tupá, aby po obočí nekĺzala.

Zásadným pre výsledný vzhľad celého obočia je starostlivé naplánovanie požadovaného tvaru. Môžete použiť špeciálne pravítka, ktorá vám pomôžu navrhnúť dokonalý tvar, ale nezabúdajte, že každé obočie je iné a nesnažte sa svoje obočie do "pravítkového" tvaru dostať za každú cenu. Využiť môžete niekoľko pravidiel pre ideálny tvar obočia a označiť si požadovaný tvar pomocou ceruzky na obočie alebo nite na architektúru obočia.

 Cetruzka na microblading obočia

 Plastové pravítko na obočie

Mapping niť

     

Základné pravidlá

Pri úprave obočia sa tvárte prirodzene, obočie nekrčte ani sa nemračte. Prebytočné chĺpky trhajte po jednom, v smere rastu.  Takto vás nebude trhanie tak veľmi bolieť a nehrozí, že by ste si omylom vytrhli aj chĺpky, ktoré nechcete. Úprave obočia sa nevenujte príliš dlhú dobu, aby ste nevytrhali príliš veľa chĺpkov, radšej si robte prestávky, počas ktorých tvar zhodnoťte. Vytrhnuté chĺpky obočia totiž na rozdiel od vlasov nemusia už nikdy dorásť všetky. Postupujte od vonkajšieho konca obočia a najprv dokončite jedno oko a potom až začnite s druhým. Vytrhávajú sa predovšetkým chĺpky zo spodnej línie oka, vďaka čomu sa oko krásne opticky otvorí, ale ak vás rozčuľujú nejaké chĺpky aj mimo žiadaný tvar zvrchu obočia, môžete ich vytrhnúť samozrejme tiež. Problematické môžu byť občas aj svetlé chĺpky, ktoré na prvý pohľad nie sú vidieť, ale môže sa na nich odrážať svetlo a kaziť tak výsledný dojem.

Ideálny tvar

Ideálny tvar prirodzeného obočia si môžete vymerať jednoduchým spôsobom a označiť už spomínanou ceruzkou na obočie alebo niťou na architektúru obočia.

Obočie by malo začínať nad vnútorným kútikom oka, teda všetko to, čo presahuje nad koreň nosa, môžete bez obáv vytrhnúť. Obočie príliš blízko seba dodáva tvári zamračený výraz a opticky zmenšuje oči. Naopak, ak by ste obočie vytrhali až nad očami, budú vyzerať vaše oči neprirodzene ďaleko od seba. Začiatok oboch obočí by mal byť v rovnakej výške.

Koniec obočia nájdete tak,  že ceruzku alebo niť priložíte k strane nosa a prepojíte s vonkajším kútikom odpovedajúceho oka. Tam kde táto linka pretne vaše obočie je jeho ideálny koniec.

Nakoniec je dôležité stanoviť najvyšší bod obočia, tzv. striešku. Ten nájdete, ak sa pozriete priamo pred seba a ceruzku alebo niť vediete od strany nosa cez dúhovku oka až opäť pretne obočie. Strieška je veľmi dôležitá, dokáže otvoriť pohľad, omladiť a opticky zmenšiť spadnuté očné viečka. Striešky by mali byť u oboch obočí rovnako vysoko, tak dosiahnete krásneho súmerného tvaru. Pamätajte však, že rovnako ako vlasy, tak aj každé obočie rastie každému trochu inak a nesnažte sa dosiahnuť úplne identického tvaru pre obe obočia. Naša tvár tiež nie je dokonale súmerná, nemusí tak byť ani naše obočie.

A je hotovo

Hotové obočie môžete ešte upraviť vašimi obľúbenými produktmi na obočie, či už ste zvyknuté na ceruzku, tiene alebo gél. Len pozor, čerstvo podráždená pokožka od vytrhávania chĺpkov by si mala najskôr oddýchnuť.