Ako nájsť rovnovahu medzi prácou a súkromným životom?

Spomínate si na ten okamih, keď ste sa rozhodli pre to, že chcete podnikať v odvetví kozmetiky? Spomínate si na nákup prvého kusu nábytku a vyvesenie ceduľky s otváracími hodinami? Splnil sa vám váš veľký sen? Salón je už vybavený presne podľa vašich predstáv, spokojné zákazníčky pribúdajú a vy máte večne plný diár, tak, že už nemôžete prijímať nové klientky? Máme pre vás skvelú správu - práve sa nachádzate v optimálnom bode vášho podnikania. Prese v tejto chvíli by ste sa mali zastaviť, nadýchnuť sa a užívať si plody svojej práce. Spomeňte si na všetku tu drinu, ktorá za to stála. Väčšina ľudí bohužiaľ tento bod preskočí a priberie si ďalšie klientky, pretože je jednoduchšie zanedbávať svoje vlastné potreby a venovať sa podnikaniu. Tento stav je ale veľmi nebezpečný, obzvlášť, pokiaľ trvá niekoľko mesiacov či dokonca rokov. Práca už nie je zábavou, ale povinnosťou a nadšenie a energia sa rýchlo vytrácajú. O dopadoch na zdravotný stav, či rodinný život ani nehovoriac. Pokiaľ poznáte aj tento pocit, je načase urobiť zmenu!

Opakom práce je odpočinok

Prvým krokom smerom k zmene je naučiť sa odpočívať. Inými slovami vypustiť všetky pracovné záležitosti z hlavy a myslieť na vlastné záujmy a rodinu. Ako veľmi účinné sa nám osvedčilo napríklad PRAVIDLO ZÁMKU. Myslite naň vždy, keď odchádzate a zamykáte dvere salónu. Predstavte si, že všetky problémy a starosti zamknete a budete sa im venovať opäť až v pracovnom čase. A to vrátane pracovného telefónu! Je dobré toto pravidlo naučiť členov vašej rodiny.

Dávajte si pauzy

Väčšina kozmetičiek pracuje bez pauzy, aby vyhoveli čo najväčšiemu množstvu klientok. Veľmi často sa stáva, že obetujú svoju obedovú pauzu na ďalšie procedúry a jedlo doháňajú až neskoro večer. Znie vám to povedome? V tom prípade si zoberte váš objednávací diár a každý deň si veľkou žltou fixkou vyznačte pauzu na obed. Aká dlhá bude, necháme na vás. Pri každom ďalšom zápise do diára tak uvidíte, že táto doba je vyhradená len a len pre vás. Nie ste stroj a potrebujete predsa pravidelne dopĺňať energiu. Nie je nič horšie, než to, keď vám počas procedúry začne škvŕkať v bruchu.

Váš život je dôležitejší, než zápis v diári

Uvedomte si, že váš život každým dňom uteká. Za jediný deň sa môže stať toľko vecí, pri ktorých nebudete, pretože ste radšej zaplnili voľné miesto v diári. Premýšľajte tiež o tom, že váš život je rovnako dôležitý, ako budovanie kariéry. Neodsúvajte ho na druhú koľaj, pretože to môžete neskôr poriadne oľutovať. Berte osobné záležitosti rovnako vážne, ako tie pracovné. Ideálne na to používajte jeden diár, ktorý vám to bude neustále pripomínať.

Zmeňte svoju pracovnú dobu

Pokiaľ sa ráno prebúdzate bez energie, nestíhate sa ani v pokoji naraňajkovať a počas rýchlej kávy v salóne už začínate s prvou klientkou, je ten pravý čas na zmenu. Zamyslite sa nad tým, či ste skôr ranné vtáča, alebo vám viac vyhovuje práca k večeru? Máte plný diár skôr dopoludnia, alebo popoludní? V tomto prípade aj malá zmena dokáže divy. Pokiaľ sa rozhodnete do práce chodiť skôr, tak o rovnaký čas skôr z práce odíďte. Väčšina ľudí toto pravidlo ale splní len na polovicu. Do práce prídu skôr, ale odídu tak, ako vždy. Nenápadne tak predĺžia svoju pracovnú dobu, až sa z toho stane zvyk a vždy, keď zákazníčka zavolá, miestečko ešte nájdete. Asi rozumiete, že to nie je dobre a budete sa tak len točiť v začarovanom kruhu.

Päť minút denne

Pokiaľ Vás často prepadne pocit, že nič nestíhate a nemáte nič pod kontrolou, tak sa na chvíľku zastavte a vyskúšajte meditáciu. Väčšina ľudí tieto metódy podceňuje, ale tým, že sa budete sústrediť iba na vlastné dýchanie, reštartujete svoj mozog a práca vám pôjde o niečo lepšie. Pokiaľ vás to zaujalo, skúste si napríklad do mobilného telefónu stiahnuť aplikáciu, ktorá vám s meditáciou pomôže. Buďte offline Pokiaľ ste doma, tak pomyselne odrežte všetky káble, či už od mobilu alebo od notebooku. On-line svet vám nikam neutečie. V dnešnej dobe je všetko vďaka internetu veľmi dostupné. Na otázky vašich zákazníčok ale môžete odpovedať pokojne až ďalší deň. Vaše služby nemusia byť on-line 24 hodín denne, 7 dní v týždni.