Posvieťme si na to

Kvalita pracovného prostredia má vplyv nie len na efektivitu práce, ale tiež na zdravie. Dôležitú úlohu pritom hrá aj osvetlenie pracoviska, ktoré je často bohužiaľ podceňované. Nedostatok kvalitného svetla môže spôsobovať oslabenie schopnosti sústrediť sa, únavu, nepohodlie, bolesť očí a hlavy a ďalšie problémy. Kvalitné osvetlenie podľa hygienických noriem potrebuje každý salón, ktorý chce poskytovať profesionálne služby. Osvetlenie by nemalo vytvárať odlesky a tiene, ktoré oči zaťažujú a môžu byť príčinou horšieho pracovného výkonu, podľa niektorých štúdií až o 30 %! Dôležité je ale zdôrazniť, že nevhodné osvetlenie neznamená len nedostatok svetla, ale aj jeho nadbytok a príliš presvietený priestor. Máme pre vás niekoľko užitočných rád k tomu, aby ste vo vašich salónoch dosiahli tú správnu intenzitu osvetlenia, ktoré bude vyhovovať ako vám, tak aj vašim klientkám. Najskôr je potrebné si uvedomiť, čo všetko správne nastavenie osvetlenia ovplyvňuje.

• Denné prirodzené osvetlenie

• Umelé osvetlenie

• Rušivé osvetlenie

• Farebný tón svetla

• Regulácia svetla

 

Začneme u bodu číslo jedna, čo je denné svetlo - mimoriadne významný faktor ovplyvňujúci pracovný výkon, efektivitu a bezpečnosť práce. Osvetlenie pracoviska prirodzeným denným svetlom by malo tvoriť základ osvetlenia. Bohužiaľ, napríklad v zimnom období sa tento bod plní len veľmi ťažko. Preto je potrebné kvalitné umelé osvetlenie, ktoré to denné dokáže dobre zastúpiť. Pri výbere vhodného osvetlenia by ste sa mali zamerať predovšetkým na nastaviteľné prvky jednotlivých svietidiel. Najčastejšie sa jedná o nastavenie tónu-teploty svetla. To je dôležité predovšetkým, pokiaľ svoju prácu nechcete prispôsobovať iba dennému svetlu, ale potrebujete svetlá kombinovať. Na trhu je dostupné veľké množstvo lámp, pri ktorých je možné regulovať škálu odtieňov od veľmi studeného bieleho svetla, cez neutrálne, denné svetlo, až po teplé žlté svetlo.

Ďalším nastaviteľným prvkom zvykne byť intenzita vydávaného svetla. Môžete si tak vybrať hladinu svetla, ktorá bude vašim očiam príjemná a pohodlná. Nastaviteľná výška a smer svetla už by mali byť samozrejmosťou. Veľmi dôležitá je tiež eliminácia rušivého osvetlenia, odleskov, odrazov a tieňov. Denné svetlo je možné regulovať tieniacou technikou, ako sú rolety, žalúzie, závesy či okenné fólie. Najlepšou variantou pre profesionálne poskytovanie kozmetických služieb je zvoliť si miestnosť, ktorá má okná nasmerované tak, aby vás nikdy neoslňovali priame slnečné lúče.

Dbajte dostatočne aj na samotnú konštrukciu lampy. Pokiaľ viete, že bude stáť na jednom mieste, môžete zvoliť robustnú základňu a pevnú lampu. Pokiaľ chcete lampu premiestňovať alebo s ňou cestovať, bude lepšou voľbou ľahká lampa s odľahčenou konštrukciou. Ďalšou možnosťou je fixné priskrutkovanie lampy na pracovnú dosku stolu. V našej ponuke nájdete celý rad lámp, ktoré plnia všetky vyššie uvedené odporúčania.

Vďaka veľkému výberu môžete perfektne lampu zladiť s interiérom vášho salónu.